Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Detta evenemang pågår just nu

Del 2 - Svenska kraftnät erbjuder kostnadsfri digital vidareutbildning i CIM (Common Information Model)

Denna vidareutbildning är speciellt utformad för dig som arbetar med eller är intresserad av kraftsystem och vill få en förståelse för hur information och data hanteras i energibranschen. Genom en enkel och lättillgänglig fortsättningsutbildning till CIM, erbjuder vi en inblick i denna komplexa värld.

Praktisk information

  • Tidpunkt: 18 april - 31 december 2024
  • Målgrupp: Aktörer som arbetar med eller är intresserad av kraftsystem och vill få en grundläggande förståelse för hur information och data hanteras i energibranschen
  • Språk: Svenska

Fakta om Common Information Model (CIM)

Syftet med CIM är att göra det enklare att dela data mellan olika system och aktörer. Det är viktigt för att övervaka, styra och optimera elnätet på ett effektivt sätt. Genom att erbjuda en gemensam modell (kallad IEC 61970 (CIM)) och ett standardiserat språk, kan man beskriva både fysiska objekt som kraftverk, transformatorer och ledningar, samt information som rör energiproduktion, distribution och handel inom ett kraftsystem.

Kursinnehåll:

  1. Introduktion: Repetition av grunderna från tidigare utbildning.

  2. Att översätta en krets: Att översätta en krets: En grundläggande förklaring av hur man översätter ett enlinjediagram till CIM.

  3. Anpassning av CIM: Profiler och CGMES: En beskrivning av profiler, och särskilt Common Grid Model Exhange Standard (CGMES).

  4. Datautbyte och introduktion till XML: Att uttrycka och dela en informationsmodell med XML.

  5. mRID, BusNameMarker och OperationalLimits: Genomgång av begreppen mRID, BusNameMarker och OperationalLimits.

Praktisk information:

Kurslängd: Cirka 30 - 60 minuter
Format: Webbaserad utbildning

Svenska kraftnät erbjuder kostnadsfri digital vidareutbildning i CIM

Varför ska du delta i denna utbildning?

Genom att gå vår utbildning får du en viktig förståelse för CIM-standarden. Det är viktigt för att hantera och kommunicera i dagens digitaliserade energisystem. Utbildningen ger dig kunskap som du kan använda för att jobba effektivt inom energibranschen och för att vara redo för framtida utmaningar när det gäller att utveckla hållbara energisystem.