Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Detta evenemang pågår just nu

Svenska kraftnät erbjuder kostnadsfri digital grundutbildning i CIM (Common Information Model)

Denna grundutbildning är speciellt utformad för dig som arbetar med eller är intresserad av kraftsystem och vill få en grundläggande förståelse för hur information och data hanteras i energibranschen. Genom en enkel och lättillgänglig introduktion till CIM, erbjuder vi en första inblick i denna komplexa värld.

Praktisk information

  • Tidpunkt: 8 februari - 31 december 2024
  • Målgrupp: Aktörer som arbetar med eller är intresserad av kraftsystem och vill få en grundläggande förståelse för hur information och data hanteras i energibranschen
  • Språk: Svenska

Fakta om Common Information Model (CIM)

Syftet med CIM är att göra det enklare att dela data mellan olika system och aktörer. Det är viktigt för att övervaka, styra och optimera elnätet på ett effektivt sätt. Genom att erbjuda en gemensam modell (kallad IEC 61970 (CIM)) och ett standardiserat språk, kan man beskriva både fysiska objekt som kraftverk, transformatorer och ledningar, samt information som rör energiproduktion, distribution och handel inom ett kraftsystem.

Kursinnehåll:

  1. Introduktion: En kortfattad översikt över kursen, dess syfte och varför CIM är en viktig del av moderna kraftsystem.

  2. Vad är CIM: En grundläggande förklaring av CIM och dess grundläggande roll i energisektorn.

  3. Historien bakom CIM: En snabb titt på hur CIM utvecklats över tid och blivit en standard inom branschen.

  4. Hur CIM är uppbyggt: En översiktlig genomgång av CIM:s struktur och nyckelkomponenter, presenterad på ett lättförståeligt sätt.

  5. Möjligheter till fördjupning: Information om hur man kan fortsätta sin inlärning och fördjupning inom CIM efter denna grundkurs. 

Praktisk information:

Kurslängd: Cirka 30 - 60 minuter
Format: Webbaserad utbildning

Anmälan till Svenska kraftnäts digitala grundutbildning i CIM sker genom detta formulär. En länk till utbildningen skickas direkt till den e-postadress du valt i anmälan.

Grundutbildning

Inga förkunskaper krävs för att delta i denna utbildning. Den är designad för att ge en övergripande förståelse av CIM, vilket gör den perfekt för nybörjare eller de som vill ha en grundläggande inblick i ämnet.

Varför ska du delta i denna utbildning?

Genom att gå vår utbildning får du en viktig förståelse för CIM-standarden. Det är viktigt för att hantera och kommunicera i dagens digitaliserade energisystem. Utbildningen ger dig kunskap som du kan använda för att jobba effektivt inom energibranschen och för att vara redo för framtida utmaningar när det gäller att utveckla hållbara energisystem. Denna utbildning är även en förutsättning för att kunna tillgodogöra sig innehållet i en kommande fördjupning.

Granskad