Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Vägledning för flyghinder

Höga stolpar och luftledningar utgör en fara för luftfarten och påverkas av Transportstyrelsens föreskrift gällande markering av föremål som kan utgöra en fara för luftfarten. Svenska kraftnät har tagit fram en vägledning som sammanfattar och belyser de delar av föreskriften som påverkar Svenska kraftnät.

Information in English

Transportstyrelsen har beslutat om en ny föreskrift gällande markering av föremål som kan utgöra en fara för luftfarten, TSFS 2020:88 (som ersätter TSFS 2010:155), som trädde i kraft den 1 januari 2021.

Föreskriften påverkar Svensk kraftnät i stor grad då den ska tillämpas på föremål (stolpar och luftledningar) som har en höjd av 45 meter eller högre över mark- eller vattenytan.

Svenska kraftnät har tagit fram en vägledning i syfte att sammanfatta innehållet och belysa de delar av föreskriften som påverkar Svenska kraftnät. Vägledningen är tänkt som ett övergripande hjälpmedel till dess att alla berörda Tekniska riktlinjer har hunnit bli uppdaterade.

Vägledning: Flyghindermarkering av nya luftledningar (.pdf) Öppnas i nytt fönster