Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Långsiktig marknadsanalys

Svenska kraftnäts långsiktiga marknadsanalys 2024 beskriver fyra olika scenarier för kraftsystemets utveckling fram till 2050. Gemensamt för scenarierna är att behovet av el ökar, för att möjliggöra omställningen från ett samhälle beroende av fossila bränslen till ett energisystem med noll nettoutsläpp av växthusgaser. I scenarierna ligger den årliga utbyggnadstakten för elproduktionen år 2025-2050 i spannet 2-7,5 TWh.

Långsiktig marknadsanalys 2024

Framsida Långsiktig marknadsanalys med bild på kraftledning och kraftledningsstolpar i vinterlandskap

Svenska kraftnäts långsiktiga marknadsanalys presenterar scenarier för det nordiska och nordeuropeiska kraftsystemet fram till 2050.

I Långsiktig marknadsanalys 2024 presenteras fyra scenarier som visar på olika utvecklingsvägar för kraftsystemet och vilka behov dessa kan medföra.

Observera att scenarierna inte är prognoser, utan en utgångspunkt för analys av vilka utmaningar som olika möjliga utvecklingsvägar kan innebära för kraftsystemet. 

Ladda ner Långsiktig marknadsanalys 2024 (.pdf) Öppnas i nytt fönster

I denna fil presenteras indata för Sverige som ligger till grund för Svenska kraftnäts: Långsiktiga marknadsanalys 2024 (fyra scenarier för 2030, 2035, 2040, 2045 och 2050)

Långsiktig marknadsanalys: Data för 2024 (.xlsx) Ladda ner

Tidigare långsiktiga marknadsanalyser