Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bild kraftledningar norrsken

Höjd beredskap under natten på grund av solstorm

Under natten mot lördagen har det varit varning för extrem solstorm. Svenska kraftnät har haft höjd beredskap och bland annat minskat kapaciteten i överföringen mellan elområden som en åtgärd.

En solstorm är ett kraftigt energiutbrott som består av partiklar och strålning. Solstormar som når jorden påverkar jordens magnetfält och partiklarna kan få gasmolekyler i atmosfären att lysa så att det bildas norrsken. Rent tekniskt så påverkar solstormarna kraftsystemet genom att det också bildas strömmar på flera miljoner ampere uppe i jonosfären. Dessa skapar ett magnetfält som i sin tur skapar en liten potentialskillnad över jordskorpan (i storleksordningen 10-talet volt). Denna potentialskillnad kommer att driva en likström, i extrema fall upp till över 100 ampere, i vårt direktjordade kraftsystem och detta kan skapa problem.

Åtgärder under natten

Bild Pontus de MaréEftersom solstormar leder till risker för kraftsystemet så behöver kontrollrummet alltid ha beredskap för att hantera effekten av solstormar. Under natten har Svenska kraftnät haft höjd beredskap och vidtagit en rad åtgärder i och med varningen för extrem solstorm.

– Vi har vidtagit flera åtgärder under natten. Förutom att vi haft ökad uppmärksamhet på spänningsvariationer har vi minskat kapaciteten av överföringen mellan de svenska elområdena, kl 3:00 till kl 8:00. Vi har också stoppat vissa arbeten i nätet, säger Pontus de Maré, driftchef på Svenska kraftnät.

Svenska kraftnät har under den höjda beredskapen också informerat och haft kontakt med underliggande region- och lokalnät, samt stora producenter. Under natten har man inte haft några konstaterade händelser kopplade till solstormen.

Hög solstormsaktivitet framåt

Solaktiviteten har en cykel på elva år och den är på väg mot en topp 2025. Toppen i aktiviteten innebär högre risk för påverkan på kraftnätet. Satelliter i jordens omloppsbana bevakar solfläckarna och solstormarna, samt mäter den faktiska strålningen från solen. Svenska kraftnät abonnerar på information från satelliterna, så att vi får varningar när risken för allvarliga solstormar är stor.

– Vi har en instruktion för hur vi hanterar varningar. Vi förebygger genom att öka våra marginaler. Det märks mest genom att överföringskapaciteten mellan norra och södra Sverige minskas, säger Pontus de Maré.