Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Ny princip för anslutningsavgift tydliggör ansvar för kostnader

Svenska kraftnät har beslutat om en ny princip för kostnadsfördelning vid anslutning till stamnätet. Det skapar tydlighet och förutsägbarhet vid stora och komplexa anslutningar.

– Det är Svenska kraftnät som ansvarar för att Sverige har ett väl utvecklat stamnät som klarar av nya anslutningar och det tydliggör vi nu, säger Daniel Gustafsson, chef för Svenska kraftnäts avdelning Kraftsystem.

Principen klargör att det som utgångspunkt är Svenska kraftnät som ansvarar för de investeringar som krävs för att utveckla de gemensamma delarna av stamnätet. Bedömningen av vad som omfattas görs av Svenska kraftnät.

– För de flesta som vill ansluta innebär det här inga direkta skillnader, men i de stora och komplexa ärendena blir den nya principen enklare att förstå och skapar ökad förutsägbarhet för berörda parter, säger Daniel Gustafsson.

De ärenden som berörs av denna förändring, är alltså de som kräver åtgärder i det så kallade maskade stamnätet. Det kan exempelvis vara en ny 400 kV-ledning för att möjliggöra ett ökat effektuttag i en redan existerande station.

Svenska kraftnät bedömer att mängden stora och komplexa anslutningsärenden bara kommer att öka framöver. Med den nya principen går det även i dessa ärenden att i ett tidigt skede få en uppfattning om vilka åtgärder som bör komma att ingå i anslutningsavgiften.

– Det kommer även fortsättningsvis att dröja till senare i projektet innan vi kan ge besked om mer preciserad anslutningsavgift, eftersom den ska motsvara de verkliga kostnaderna för anslutningsåtgärderna, säger Anna-Märta Jander, chef för Anslutningar & Kundrelationer på Svenska kraftnät.

Svenska kraftnäts anpassning innebär en harmonisering med övriga Europa. Det skapar förutsättningar för Sverige att bibehålla sin konkurrenskraft som industriland.

– Att det blir tydligare för alla vilka spelregler som gäller vid anslutning gynnar elektrifieringen och energiomställningen, säger Daniel Gustafsson.

Frågor från media besvaras av Daniel Gustafsson. Kontakt sker via Svenska kraftnäts presstjänst, mejl: press@svk.se, telefon: +46 10 475 80 10.