Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Stärkt försörjningstrygghet i energisektorn

Svenska kraftnät redovisar de två sista delrapporterna i regeringsuppdraget att stärka försörjningstryggheten i energisektorn (I2022/02319). Rapporterna redovisar en rad åtgärder som pågår och bidrar till en robust och effektiv elförsörjning framöver. Myndigheten arbetar kontinuerligt med en mängd åtgärder och aktiviteter för att tillgodose kraftsystemets behov nu och i framtiden där viktiga områden är kravställning, stödtjänster och avhjälpande åtgärder.

Den ena rapporten (deluppdrag 3) redogör för hur en framtida elproduktionsmix kan påverka försörjningstryggheten samt vilka åtgärder som krävs för att säkra försörjningstryggheten på kort och lång sikt.

Rapporten visar att:

  • Befintliga tjänster och marknader för stödtjänster och avhjälpande åtgärder behöver fortsätta utvecklas för att möta utmaningarna framöver. Utöver det är kravställning på anslutande parter ett viktigt område att utveckla vidare.
  • Alla kraftslag behövs för att säkra leveranssäkerheten utifrån deras olika förmågor och tillgänglighet.
  • Geografisk placering och typ av anläggning påverkar leveranssäkerheten
  • Alla aktörer i kraftsystemet behöver ta gemensamt ansvar för att säkra leveranssäkerheten.

Svenska kraftnät föreslår även att den svenska lagstiftningen bör tydliggöra systemansvaret för de systemansvariga för distributionssystem i linje med elmarknadsdirektivet samt att det bör innebära att bidra till nytta för kraftsystemet i stort.

Deluppdrag 4 har under 2023 redan redovisats i tre tidigare rapporter som redogör för nuläget och de åtgärder som myndigheten har vidtagit för att stärka trygg elförsörjning på kort och lång sikt. Nu lämnar Svenska kraftnät den fjärde och sista uppföljande statusrapporten i deluppdraget.

Deluppdrag 3 (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Deluppdrag 4 (.pdf) Öppnas i nytt fönster