Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Svenska kraftnät effektiviserar anslutningsprocessen till stamnätet

Den 31 december 2023 redovisade Svenska kraftnät, som en del av ett regeringsuppdrag, en uppdatering av affärsverkets befintliga Vägledning för anslutning. Uppdateringen avser ökade krav på mognadsgrad samt krav på informationsdelning mellan Svenska kraftnät, nätägare och anslutande part. De ökade kraven ska leda till en mer effektiv anslutningsprocess och ökad transparens mellan berörda aktörer.

Svenska kraftnät fick i juni förra året, i uppdrag av regeringen att effektivisera anslutningsprocessen till stamnätet Öppnas i nytt fönster både gällande inmatning och uttag för både befintlig anslutning och nyanslutning. Uppdraget inkluderar skärpta krav på mognadsgrad, ökad informationsdelning mellan nätföretag vid överlappande förfrågningar samt förbättrad informationsdelning som påverkar anslutningsärendet.

− Målet med uppdateringen av vägledningen är att skapa en effektivare anslutningsprocess. Det innebär att skälig reservering av kapacitet i nätet sker samt att relevant information delas mellan berörda parter för att underlätta planeringen av nätet på bästa sätt så att utbyggnaden av elnäten sker effektivt och i takt med de faktiska behoven, säger Anna-Märta Jander, chef för anslutningar och kundrelationer på Svenska kraftnät.  

De nya kraven syftar också till att förhindra överlappande förfrågningar samt att skapa en tydlighet gällande tidplan och tekniska beskrivningar såsom energianalys. Anslutande part ska även, under processens gång, uppvisa framdrift i projekten, för att behålla reserverad kapacitet.

Slutrapport

Den 31 januari 2024 kommer Svenska kraftnät även att publicera en rapport som utreder möjligheterna att anslutande part, som kan erbjuda systemnytta eller vars anslutning ryms inom befintligt nät, kan få förtur vid anslutning till Svenska kraftnäts stamnät. Svenska kraftnät kommer också att publicera rekommendationer för nätföretag gällande krav på mognadsgrad, krav på informationsutbyte och turordningsprinciper samt villkorade avtal.

Webbinarium

I mars 2024 bjuder Svenska kraftnät in till ett webbinarium kring den uppdaterade vägledningen. Inbjudan kommer att läggas på www.svk.se i slutet av januari. 

Vid frågor kontakta anslutning@svk.se

Läs mer om den nya vägledningen här. Öppnas i nytt fönster

En promemoria om den nya vägledningen finns att läsa under Rapporter och remissvar Öppnas i nytt fönster.