Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Svenska kraftnät föreslår norm för driftsäkerhet för elsystemet

Regeringen har gett i uppdrag (KN2023/03507) till Svenska kraftnät att föreslå en norm för driftsäkerhet för elsystemet i fredstida normalläge. Svenska kraftnät föreslår en driftsäkerhetsnorm, med tre delmål.

De tre delmålen föreslås vara:

  • Frekvens: 1 000 minuter per år
  • Effektflöden: 2 000 minuter per år
  • IT-system och kontrollrum: 3 000 minuter per år

Driftsäkerhetsnormen är definierad som maximalt antal minuter per år, då en enkel oförutsedd händelse (N-1) riskerar att leda till betydande bortkoppling av last alternativt nätsammanbrott, eller då saknad redundans i kritiska IT-system eller kontrollrum innebär att villkoren för normaldrift inte uppfylls.

Normen för driftsäkerhet ska gälla för den nationella driftsäkerheten

Förslaget grundas på en indelning av driftsäkerheten i det svenska elsystemet i nationell respektive lokal driftsäkerhet och att normen för driftsäkerhet endast ska gälla för den nationella driftsäkerheten.

Driftsäkerheten är, enligt dessa nationella parametrar, mycket hög, men för att möjliggöra den väntade utvecklingen med ökad andel väderberoende elproduktion samt kraftigt ökad elproduktion och förbrukning bedömer Svenska kraftnät att det är motiverat att tiden utanför normaldrift för frekvens och effektflöden tillåts öka. En tillräcklig driftsäkerhetsmarginal för IT-system och kontrollrum bedöms kunna uppnås genom en nivå som är i linje med den högsta kravställda tillgängligheten som tillämpas i upphandlingarna.

Översyn av driftsäkerhetsnormen

Svenska kraftnät föreslår att driftsäkerhetsnormen kontinuerligt ses över och vid behov uppdateras.

Mer information

Redovisning av regeringsuppdrag KN2023/03507 finns att läsa på Svenska kraftnäts webbplats.

Rapporter och remissvar