Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Svenska kraftnät välkomnar MSB:s förslag

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) föreslår att stamnätet ska utgöra ett riksintresse för totalförsvarets civila anläggningar. "Det är med glädje som vi på Svenska kraftnät tar emot detta förslag. Vi har länge pekat på detta behov", säger Lotta Medelius-Bredhe, generaldirektör, Svenska kraftnät.

I MSB:s uppdrag ingår att identifiera områden av riksintresse för totalförsvarets civila anläggningar. MSB motiverar förslaget med att samhällsviktiga verksamheter är starkt beroende av el för att fungera, i så väl fredstid som vid kris och krig.

MSB föreslår också att distributionsnätet för el mellan fastlandet och Gotland ska klassas som riksintresse.

Nu ska förslaget skickas på remiss till Boverket samt samtliga riksintressemyndigheter och länsstyrelser. Läs om förslaget hos MSB: Transmissionsnätet för el föreslås bli riksintresse för totalförsvaret Öppnas i nytt fönster

Tidigare försök

I januari 2021 överlämnade Svenska kraftnät tillsammans med flera regionnätsföretag åtgärdsförslag till dåvarande energiminister Anders Ygeman för att effektivisera utbyggnaden av elnätet. En av åtgärderna var ett önskemål om att energidistribution blir ett riksintresse.