Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Ökad efterfrågan på mFRR nedreglering i helgen

Med rådande låga spotpriser bedömer Svenska kraftnät att det finns ett ökat behov av nedregleringsbud på marknaden för mFRR (manuell frekvensåterställningsreserv). Efterfrågad nedregleringsvolym på kapacitetsmarknaden kommer därför att utökas timmarna 16-20 på lördag den 13 april och söndag den 14 april. Detta innebär att 600 MW upphandlas hela dygnet. Alla aktörer uppmanas att erbjuda bud på kapacitetsmarknaden, energibud samt att se över sina planer och balanshållning.

En indikation på brist på nedregleringsbud kunde ses redan under söndagen den 7 april i timme 16, då mFRR-priset (nedregleringspriset) blev -1005,04 EUR/MWh i stora delar av Norden. En brist på nedregleringsbud uppstår som en direkt följd av att spotpriset är väldigt lågt och en stor andel av den produktion som vanligtvis erbjuder nedregleringsbud därför inte är i drift. Detta resulterar i att det inte finns mycket produktion kvar som kan regleras ner i driftskedet om ett behov för nedreglering skulle uppstå.

Risk för höga obalanskostnader i närtid

I söndags var marginalerna små gällande tillgängliga nedregleringsbud och om de allra sista buden hade aktiverats hade reglerpriset blivit extremt lågt. Vi vill därför påminna våra balansansvariga att se över prognoser och handel för att undvika extremt höga obalanskostnader.

Dagar då förbrukningen är låg, och då det samtidigt är mycket vind- och solkraftsproduktion både i Norden och på kontinenten, kommer att öka nu när våren är här med soligt och varmt väder och vi har även många helgdagar framför oss. Spotpriset kan då bli väldigt lågt och även negativt, vilket i sin tur leder till brist på nedregleringsbud. Det krävs alltså inga stora obalanser för att hela budlistan ska aktiveras och även extremt dyra bud kan komma att aktiveras.

Vattenkraften, som är vårt främsta kraftslag för regleringar, kommer dessutom att vara mindre flexibel än vanligt den närmaste tiden pga. vårfloden och mängden nedregleringsbud kan påverkas negativt.

Fler nedregleringsbud behövs även långsiktigt

Antalet timmar med negativa spotpriser ökade markant förra året och trenden fortsätter även i år. Detta gör att reglerkraftmarknaden blir extremt känslig för nedreglering. Förutom att Svenska kraftnät nu utökar upphandlingen på kapacitetsmarknaden för mFRR i helgen, så vill vi även uppmana våra aktörer att delta på energiaktiveringsmarknaden för mFRR (reglerkraftmarknaden) med frivilliga bud. På energiaktiveringsmarknaden kan bud lämnas så nära som 45 min innan drifttimmen.

Speciellt för vindkraften ser vi en stor potential att utöka sitt framtida deltagande. Söndagen den 7 april i timme 16 producerades ca 6400 MWh från vindkraft, men endast 42 MW av denna volym fanns med som nedregleringsbud på mFRR-marknaden i den timmen. Men även andra kraftslag, som förbrukning och solkraft, uppmanas se över sina möjligheter att delta. 

Kontakt

Vänligen mejla mfrr@svk.se