Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Svenska kraftnät inför BSP- och BRP-avtalen i förändrad omfattning

Svenska kraftnät justerar innehållet och omfattningen av det implementeringssteg för BSP- och BRP-rollerna som var planerat till maj 2024.

Svenska kraftnät gick i slutet av december 2023 ut med en remiss om framtida BSP- och BRP-avtal baserat på ett förslag om ett första införande av BSP- respektive BRP-rollen1 onsdag 1 maj 2024. Bland de inkomna remissvaren fanns  kritik mot innehållet och omfattningen av det presenterade förslaget. En del av kritiken har handlat om att ett stegvist införande av BSP-rollen, enligt ursprungligt förslag, är kostsamt och ineffektivt. Svenska kraftnät hörsammar de synpunkter som lämnats av marknadsaktörerna och väljer därför att justera det förslag som gick ut på remiss samt att djupare analysera den återkoppling som redovisats.

Svenska kraftnät inför därmed i ett initialt steg rollerna BSP och BRP den 1 maj 2024 genom att separera dagens roll som balansansvarig i två separata avtal mellan Svenska kraftnät och marknadsaktör. De avtal som ska börja gälla den 1 maj 2024 kommer att publiceras på Svenska kraftnäts webbplats svk.se senast den 1 mars 2024 tillsammans med inkomna remissvar och bemötande av dessa.

En förutsättning för att få teckna ett BSP-avtal är tillsvidare att aktören även är BRP. Aktörer som inte själva innehar rollen som BRP i leveranspunkten kan inte leverera stödtjänster från denna till Svenska kraftnät. En aktör som inte själv är BSP, behöver gå via den aktör som är BSP och BRP i leveranspunkten för att leverera stödtjänster till Svenska kraftnät. 

För att nå den modell med en oberoende BSP som Energimarknadsinspektionen godkände i maj 2023, efter Svenska kraftnäts förslag, behövs en längre implementeringstid.

Vid frågor, vänligen kontakta bsp_brp@svk.se


[1] Balansansvarig part (BRP) och Leverantör av balanstjänster (BSP) i enlighet med artikel 18 i kommissionens förordning (EU) 2017/2195 av den 23 november 2017 om fastställande av riktlinjer för balanshållning av el.