Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Ändrad ramping för HVDC-kablar vid go-live av flödesbaserad metod

De nordiska systemansvariga för elöverföringssystem (TSO) ändrar rampingrestriktionerna för HVDC-kablar i samband med införandet av flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod. Det berör främst Fenno-Skan och SwePol Link.

De nordiska TSO:erna arbetar mot införandet av flödesbaserad metod för kapacitetsberäkning (FB) i oktober 2024. Analyser har visat att de nya flödesmönster som uppstår i elsystemet medför utmaningar för de äldre HVDC-kablarna. Ett flertal åtgärder införs för att garantera säker drift på dessa kablar, bland annat ändrade rampingrestriktioner.

Inför införandet av flödesbaserad metod görs en extern parallelldrift (EPR) på nordisk nivå där vi använder faktiska handelsbud och simulerar handelsresultat från den flödesbaserade metoden för att kunna jämföra med faktiska handelsresultat med nuvarande metod, NTC. För HVDC-kablarna Fenno-Skan och SwePol Link har analyser av EPR visat att skillnaden i flöde mellan handelsperioder (MTU, Market Time Unit) kommer öka till en nivå som inte är tekniskt möjlig.

Ramping införs på Fennoskan

Som en av de överenskomna åtgärderna har Svenska kraftnät och Fingrid kommit överens om att införa ramping på Fennoskan. Vid go-live av flödesbaserad metod införs 600 MW/h ramping på Fennoskan.

Ramping ändras på SwePol Link

Svenska kraftnät och den polska TSO:n PSE, har kommit överens om att ändra rampingen för Swepol Link från 600 MW/h till 300 MW/h i samband med go-live av flödesbaserad metod.

Ytterligare ändringar i samband med 15 minuter MTU go-live

När 15 minuters handelsperiod införs, implementeras en lösning som hindrar ramping inom timmen. Detta för att garantera en säker drift av SwePol Link när både FB och 15 minuters handelsperiod har införts på dagen före-marknaden. Denna lösning innebär att ramping enbart är tillåtet för första kvarten för varje timme och ingen ramping för resterande timme. Om påfrestningen på Fenno-Skan eller Konti-Skan når en oacceptabel nivå efter införandet av 15 minuters handelsperiod avser TSO:erna att använda ramping-lösningen med enbart ramping under timmens första kvart som en åtgärd för att skydda HVDC-kablarna.

Båda rampingrestriktionerna införs i pågående EPR

De båda rampingrestriktionerna på 600 MW/h för Fenno-Skan och 300 MW/h för SwePol Link kommer implementeras i pågående EPR för flödesbaserad metod. EPR kommer att fortsätta till go-live av flödesbaserad metod för att ge aktörer möjlighet att bekanta sig med resultaten.

Mer information

Vid frågor om detta till Svenska kraftnät, vänligen mejla kapacitetshantering@svk.se

Läs mer om införandet av flödesbaserad kapacitetsberäkningmetod under Utveckling av kraftsystemet

Läs mer om införandet av 15 minuters handelsperiod och Ny nordisk balanseringsmodell under Utveckling av kraftsystemet

Information på engelska om det nordiska arbetet och nordiska aktörsmöten finns på CCM:s sida på Nordic RCC:s webbplats Öppnas i nytt fönster