Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

15 minuters mätning och rapportering av el träder i kraft 1 november 2023

Norden ska införa 15 minuters avräkningsperiod av obalanser och 15 minuters handelsperiod på elmarknaderna. Arbetet samordnas med övriga Norden inom ramen för ny nordisk balanseringsmodell (NBM).

För att kunna införa 15 minuters avräkningsperiod av obalanser och uppnå nyttorna med övergången till 15 minuters handelsperiod på elmarknaderna, krävs det ändringar i förordning (1999:716) om mätning, beräkning och rapportering av överförd el (mätförordningen). Mätförordningen anger vilka mätpunkter som ska mätas och rapporteras med 15 minuters tidsupplösning.

Nu har regeringen fattat ett beslut.

Kravet om 15 minuters mätning- och rapportering kommer träda i kraft 1 november 2023. Det kommer finnas vissa undantag för mindre förbrukning och mindre produktion.

Här kan du läsa mätförordningen som regeringen gjort offentlig. Öppnas i nytt fönster

Nu behöver Energimarknadsinspektionen (Ei) uppdatera mätföreskrifterna så att dessa speglar innehållet i den beslutade mätförordningen.

Kontakt och mer information

Vid frågor till Svenska kraftnät om mätförordningen eller om övergången till 15 minuter, vänligen mejla svkbalansering@svk.se

15 minuters tidsupplösning | Svenska kraftnät