Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Nordisk energiaktiveringsmarknad för mFRR beräknas till oktober-november 2023

Som tidigare meddelats har automatiseringen av den nordiska marknaden för mFRR energiaktivering försenats. Driftsättning beräknas nu till oktober/november 2023. Ytterligare analys görs för att sätta tidplanen för resterande delar av NBM.

Införandet av en automatiserad nordisk energiaktiveringsmarknad för manuella frekvensåterställningsreserver (energy activation market for manual Frequency Restoration Reserve, mFRR EAM), är en förutsättning för den nya nordiska balanseringsmodellen. Det kommer att säkerställa att vi i Norden är redo för att ansluta till de europeiska marknadsplattformarna MARI och PICASSO. Ett framgångsrikt införande av mFRR EAM är avgörande för att möta upp mot MARI och PICASSO på ett kontrollerat sätt, utan att hota driftsäkerheten av det nordiska kraftsystemet. Det är också en förutsättning för 15 minuters obalanspriser och handelsenhet på elmarknaderna.

Automatisering är en utmanande och komplex process

Att gå från konceptuell design till faktiska lösningar har visat sig ta längre tid än tidigare beräknat. Automatisering av balanseringsprocesserna är mycket komplext och projektarbetet omfattar både avancerad IT-utveckling samt omfattande förändringar av TSOernas operativa arbetsprocesser.

Under arbetets gång har behovet av och innehållet i relaterade stödjande IT-verktyg och processer blivit tydligare och nya behov har synliggjorts. Detta påverkar i sin tur behovet av utbildning som krävs av de nordiska TSOerna för att säkerställa att vi kan hantera det nya sättet att balansera systemet.

Tidplanen och införandestrategin för NBM under lupp

Förseningen av mFRR EAM påverkar tidplanen för andra delar av den nya nordiska balanseringsmodellen (Nordic Balancing Model, NBM) och de nordiska TSOerna analyserar konsekvenserna för övrig driftsättning inom ramen för NBM.

Sedan början av 2022 har de nordiska TSOerna arbetat med att bedöma hur lång tid den återstående utvecklingen för Nordic mFRR EAM kommer att ta och med att utvärdera olika alternativ för vägen framåt. Den nuvarande färdplanen för den nya nordiska balanseringsmodellen (Nordic Balancing Model, NBM) bygger på ett stegvis tillvägagångssätt där införande av ny funktionalitet följs av stabiliseringsperioder innan nästa milstolpe tar vid. Den här strategin har nu analyserats och TSOerna har kunnat fastställa att ett stegvis genomförande fortfarande är det bästa sättet att gå vidare.

Arbetet med införande av 15 minuters tidsupplösning fortgår

Som tidigare meddelats så har de nordiska TSO:erna beslutat att fortsätta med implementeringen av 15 minuters tidsupplösning i det gemensamma systemet för avräkning av obalanser enligt nuvarande tidsplan. e-Setts system kommer därmed att vara redo för 15 minuters avräkningsperiod av obalanser från och med den 22 maj 2023. Obalanspriset i de fyra nordiska länderna kommer att fortsätta vara per timme till dess att mFRR EAM driftsatts och faktiska priser med 15 minuters tidsupplösning blivit tillgängliga.

De nordiska TSOerna analyserar hur förseningen av mFRR EAM påverkar införandet av 15 minuters handelsenhet på elmarknaden.

Dialog initierad om datum för ikraftträdande av ny mätförordning

För att kunna införa 15 minuters tidsperiod krävs ändringar i den så kallade mätförordningen (förordning (1999:716) om mätning, beräkning och rapportering av överförd el). Med anledning av förseningen av mFRR EAM har Svenska kraftnät föreslagit för Infrastrukturdepartementet att skjuta ikraftträdandet för förordningsändringarna från 1 april 2023 till 1 november 2023, något som också uppfattats positivt från branschens sida. Beredning av Mätförordningen pågår för närvarande på departementet och beslut väntas under våren.

Elmarknadens aktörer involveras i arbetet med uppdaterad tidplan för NBM

Tidplanen för NBM ska uppdateras i enlighet med nytt datum för mFRR EAM. Arbetet planeras till våren 2022. TSOerna kommer att bjuda in elbörserna och övriga aktörer på elmarknaden i arbetet.

Kontakt

Frågor till Svenska kraftnät om mFRR EAM besvaras av Rebecca Roupe, mejla: rebecca.roupe@svk.se.

Vid frågor till Svenska kraftnät om mätförordningen eller om övergången till 15 minuter, mejla 15minuter@svk.se.

Kontakt med övriga nordiska TSOer

Vid frågor till Statnett, mejla Elisabeth Østreng: elisabeth.ostreng@statnett.no.

Vid frågor till Energinet, mejla Kristine Bock: kbc@energinet.dk.

Vid frågor till Fingrid, mejla Maria Joki-Pesola: maria.joki-pesola@fingrid.fi.

Mer information

Läs nyheten på engelska på den gemensamma webbplatsen för NBM Öppnas i nytt fönster

Läs mer om mFRR energiaktiveringsmarknad under Utveckling av kraftsystemet

Läs mer om 15 minuters tidsupplösning under Utveckling av kraftsystemet

Läs mer om NBM under Utveckling av kraftsystemet

Läs mer om NBM på engelska på den gemensamma webbplatsen för NBM Öppnas i nytt fönster