Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Framtida obalansprissättning och avräkning i Norden – en introduktion till stegen framåt

Med den kommande anslutningen till MARI- och PICASSO-plattformarna, följer även förändringar av FRR-produkterna (frekvensåterställningsreserver), produktprissättning och obalansavräkning.

Som en uppföljning till NBM:s (nordisk balanseringsmodell) referensgruppsmöte som hölls i juni 2022 publiceras nu ytterligare material gällande prissättning och avräkning av obalanser i Norden.

Syftet med detta material är att ge aktörer vidare förståelse för viktiga marknadsdesignelement som kommer diskuteras framöver, samt vilka alternativ som finns.

De nordiska TSO:erna (systemansvarig för elöverföringssystem, Transmission System Operators) kommer att fortsätta arbeta med dessa frågor och ämnet kommer att finnas på agendan för NBM:s nästa referensgruppsmöte under hösten 2022.

I slutet av augusti kommer Svenska kraftnät gå igenom delar av materialet i det digitala forumet ”Träffa Balansmarknad” som drar igång igen efter sommaren. Mer information om detta kommer två veckor innan mötet.

Mer kontakt och information

För frågor, vänligen kontakta svkbalansering@svk.se

Läs mer om anslutningen till europeiska marknadsplattformar | Svenska kraftnät (svk.se)

Två veckor innan det digitala forumet kommer en inbjudan läggas upp på Möt Svenska kraftnät | Svenska kraftnät (svk.se)

Läs nyheten hos nordicbalancingmodel.com Öppnas i nytt fönster

Se presentationen | nordicbalancingmodel.com (.pdf) Öppnas i nytt fönster