Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Webbmöte om införandet av 15 minuters tidsupplösning som avräknings- och handelsperiod

Svenska kraftnät bjuder in elmarknadens aktörer till ett webbmöte den 4 februari med anledning av införande av 15 minuters tidsupplösning som avräknings- och handelsperiod. Detta event ersätter mötet den 25 januari som fick avbrytas på grund av tekniska problem.

Som ett led i förberedelserna för Nordens införande av 15 minuters tidsupplösning som avräknings- och handelsperiod arrangerar Svenska kraftnät en serie träffar med elmarknadens aktörer för att informera om vårt arbete inför denna stora förändring. Syftet är också att få en bild av hur ni ligger till med era förberedelser och fånga upp eventuella frågeställningar.

Webbmötet hålls kl. 09.30-11.00 den 4 februari 2022 och ersätter tidigare möte som fick avbrytas på grund av tekniska problem.

Föranmälan krävs. Alla som var anmälda till webbmötet den 25 januari får möteslänken automatiskt. Övriga behöver anmäla sig senast den 3 februari genom mejl till 15minuter@svk.se.

Om mötet

Detta är det första webbmötet 2022 och kommer delvis att vara en repetition av webbmötet som genomfördes i september men innehåller även en del nyheter.

Läs mer om webbmötet på eventsidan under Möt Svenska kraftnät (.aspx) Ladda ner

Bakgrund

Enligt EU- förordningen Balanshållning av el (EB) ska Norden införa 15 minuters tidsupplösning som avräknings- och handelsperiod vilket innebär stora förändringar för flera av elmarknadens aktörer. Arbetet samordnas med övriga Norden inom ramen för ny nordisk balanseringsmodell (NBM) och förändringen genomförs den 22 maj 2023.

Förändringen får stor påverkan på elmarknadens aktörer. Övergången till högre tidsupplösning kommer bland annat att kräva förändringar i många av aktörernas IT-system och processer.

Mer information

Läs mer om införandet av 15 minuters tidsupplösning under Utveckling av kraftsystemet

Läs mer om ny nordisk balanseringsmodell under Utveckling av kraftsystemet

Läs mer om NBM på engelska på den gemensamma nordiska webbsidan för Nordic Balancing Model Öppnas i nytt fönster