Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Systemutvecklingsplan

Svenska kraftnäts systemutvecklingsplan är ett långsiktigt plandokument som lägger fokus på utvecklingen av framtidens kraftsystem. Planerna ger en överblick över kraftsystemets utmaningar och pågående arbete för att möta samhällets behov av el.

Systemutvecklingsplan 2022–2031 - Vägen mot en dubblerad elanvändning

I den nya systemutvecklingsplanen för 2022–2031 redovisas Svenska kraftnäts bild av kraftsystemets framtida utveckling och de förändringar som måste hanteras för att även fortsatt ha ett robust och leveranssäkert kraftsystem och samtidigt möjliggöra energiomställningen.

Här hittar du också en beskrivning av de åtgärder och investeringar som planeras i transmissionsnätet under perioden 2022–2031.

Ladda ner Systemutvecklingsplanen (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Systemutvecklingsplanen finns även på engelska: System Development Plan 2022–2031 (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Planerna riktar sig till större transmissionsnätskunder och balansansvariga, större leverantörer av tjänster till Svenska kraftnät samt myndigheter och departement. 

Rapporter och remissvar

Ladda ner rapport och remissvar som Svenska kraftnät har publicerat.

Till sidan för rapporter och remissvar

Om Svenska kraftnäts Systemutvecklingsplan 2022-2031

Vägen mot en dubblerad elanvändning – vad behövs?

Systemutveckling och tekniska utmaningar

Granskad