Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hjälta

Följ projektet via

Stärkt transmissionsnät i Sollefteå

Svenska kraftnät bygger en ny ledning, utför ledningsåtgärder och bygger ett nytt ställverk i Hjälta-området i Sollefteå kommun. Detta gör vi för att stärka nätet och möjliggöra anslutning av mer vindkraft till transmissionsnätet.

Stärkt transmissionsnät i Sollefteå

Svenska kraftnät bygger en ny ledning, utför ledningsåtgärder och bygger ett nytt ställverk i Hjälta-området i Sollefteå kommun. Detta gör vi för att stärka nätet och möjliggöra anslutning av mer vindkraft till transmissionsnätet.

Svenska kraftnät bygger en ny 220 kV-luftledning mellan Hjälta kraftverk och Hjälta kopplingsstation. Vi bygger också ett nytt ställverk i Helgum, cirka 10 kilometer väster om Långsele.

Samtidigt dras 220 kV-ledningen som går mellan Hjälta och Stadsforsen i dag, om till en ny sträckning för att istället gå mellan Hjälta och Helgum. Även ledningen mellan Forsse kraftverk och Stadsforsen dras om. 

De nya ledningarna och den nya transmissionsnätsstationen i Hjälta behövs för att öka ledningarnas livslängd, öka driftsäkerheten och stärka transmissionsnätets överföringskapacitet. Genom åtgärderna möjliggörs även anslutning av mer vindkraft i området.  

Under sommaren och hösten 2019 färdigställdes och driftsattes alla ledningarna. Den nya stationen i Helgum är färdigbyggd och driftsattes samtidigt som ledningarna.

Nytt om projektet

Hjälta-projektet klart för avslut


De nya ledningarna och den nya transmissionsnätsstationen kring och i Hjälta, Sollefteå kommun, är klara. Nu återstår endast för Svenska kraftnät att återställa marken.

Drifttagning hösten 2019


För att kunna ansluta mer vindkraft till stamnätet har vi på Svenska kraftnät sedan våren 2017 byggt om flera ledningar samt en byggt en ny station i Hjälta. Sommarens skogsbränder har tyvärr medfört att vi inte kan ta ledningarna och stationen i drift förrän nästa år.

I vår startat arbetet med ledningsåtgärder i Hjälta


Svenska kraftnät arbetar för att förstärka det svenska stamnätet för el och möjliggöra anslutning av mer vindkraft i Sollefteå. Under våren 2017 påbörjades den nya stationen Helgum och åtgärderna i den befintliga stationen i Hjälta. I februari 2018 startar vi arbetet med ledningarna i området.

Tidplan

Händelse Tidpunkt
Förberedande markarbeten för station Våren 2017
Byggstart för station Våren 2017
Skogsavverkning för ledningar Vintern 2017/ 2018
Entreprenad ledningsåtgärder T.o.m november 2019
Drifttagning Juni - november 2019
Granskad