Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Nu byter vi även den norra kabelförbindelsen

Svenska kraftnät startar nu upp projektet med att byta den norra av de två sjökabelförbindelserna Kristinelund och Skibstrupgård i Danmark. Den södra och äldsta kabelförbindelsen byttes ut under 2020 och nu behöver även den norra kabelförbindelsen ersättas, då det närmar sig sin tekniska livslängd.

I Öresund ligger Öresundskablarna, två 400 kV sjökabelförbindelser mellan Kristinelund i Sverige och Skibstrupgård i Danmark. Förbindelserna har varit i drift sedan 1973 respektive 1985. Den södra och äldsta kabelförbindelsen byttes ut under 2020. Nu ska även den norra kabelförbindelsen ersättas då det börjar närma sig sin tekniska livslängd.

Inventeringar startar i mars

Med start i slutet av mars kommer en arkeologisk utredning att genomföras. Detta innebär att två arkeologer kommer att vara ute i fält och okulärt besiktiga området. Byggstart för själva kabelutbytet uppskattas till 2025 och vi räknar med att kabelförbindelsen ska vara ersätt och området återställt 2026. 

Tidplan

Tidpunkt Händelse
Mars 2022 Arkeologisk utredning (steg 1)
Sommaren 2022 Naturinventeringar på land och till havs
Hösten 2022 Samråd enligt miljöbalken och sjömätningar
2023 Inlämning av ansökan om vattenverksamhet
2025 Byggstart 
2026 Drifttagning ny kabel
2026 Arbetsområden på land och i det strandnära området återställs

Den nya kabelförbindelsen kommer att ha samma överföringskapacitet som den befintliga och de nya kablarna planeras att ha samma anslutningspunkter och utnyttja i huvudsak samma sträckning som de befintliga kablarna. Sträckan mellan Sverige och Danmark är cirka 7,5 km lång. Förbindelserna är viktig för elförsörjningen i både Sverige och Danmark under såväl normala som ansträngda förhållanden.

Välkommen att höra av dig!

Om du har några frågor är du varmt välkommen att höra av dig till oss som arbetar i projektet.