Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Avtal för samverkansentreprenad signerat

För att korta ledtiderna och skapa förutsättningar för en snabb start har entreprenaden för den planerade ledningen Porjusberget–Naalojärvi (Vitåfors) handlats upp som samverkansentreprenad. Samverkansavtal för fas 1 – planering inför byggnation – har nu signerats med NCC.

Den planerade ledningen mellan Porjusberget i Jokkmokks kommun och Naalojärvi i närheten av Vitåfors i Gällivare kommun är ca 50 kilometer lång. Den följer i huvudsak Vattenfalls befintliga regionnätsledningar och det är främst rennäringen, jakt- och fisketurismen samt passager genom naturreservat och ett Natura 2000-områden som påverkas av utbyggnadsförslaget. Den planerade sträckningen passerar även genom världsarvet Laponia.

Svenska kraftnät kommer nu att i nära samarbete med NCC att slutföra projekteringen och planera för utförandet av byggnationen. Ett första startmöte med NCC hölls i början av november.

Projektledare Tomas Bergsten– Det känns enormt roligt att vara på väg in i nästa fas och börja planera för byggnation. Snart ska vi dessutom skicka in koncessionsansökan till Energimarknadsinspektionen, säger projektledare Tomas Bergsten.

En del av den gröna omställningen

Projektet ingår i Svenska kraftnäts investeringsprogram Fossilfritt övre Norrland där målet är att halvera ledtiderna. Det innebär att en kraftledning ska vara tagen i drift 7 år efter påbörjad utredning jämfört med traditionellt 14 år, detta för att på kortast möjliga tid kunna möta samhällets elbehov och möjliggöra industrins energiomställning. 

Projektet är också utvalt av Energimarknadsinspektionen (Ei) som ett pilotprojekt när de identifierat nya arbetssätt för att korta handläggningstiderna. Bakgrunden är ett regeringsuppdrag som Energimarknadsinspektionen, Lantmäteriet och länsstyrelserna fick hösten 2021 om att korta ledtiderna för handläggningen av ärenden kopplat till elnätsutbyggnad.