Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Tiden för det här evenemanget har passerat

Statusuppdatering om öst-västliga flöden

Svenska kraftnät bjuder in till webbinarium för att ge en statusuppdatering om den nya flödessituationen med öst-västliga energiflöden och om den ändringsbegäran som skickats in för införandet av en så kallad summaallokering i marknadskopplingen för SE3 till DK1 och NO1.

Praktisk information

  • Digital mötesplats: Digitalt möte
  • Tidpunkt: 20 januari 2022 kl 10:00 - 12:00 CET
  • Målgrupp: Nordiska marknadsaktörer
  • Språk: Engelska

Under mötet ger Svenska kraftnät en statusuppdatering kring de åtgärder vi planerar och genomför med anledning av den nya flödessituationen. Vi ger även mer detaljerad information om den summaallokering vi vill införa i marknadskopplingen för dagenförehandeln för SE3 till DK1 och NO1.

Svenska kraftnät informerar även om den enklare konsultation som ska genomföras för att fånga upp aktörernas syn på ett eventuellt införande av summaallokeringen.

Läs om mötet på engelska.

Bakgrund

Den nya flödessituationen med öst-västliga flöden har under 2021 medfört stor minskning av de handelskapaciteter som på ett driftsäkert sätt kan tillgängliggöras för handel mellan SE3 och omgivande elområden. Svenska kraftnät arbetar med ett antal åtgärder som på både kortare och längre sikt ska kunna öka den kapacitet som görs tillgänglig för marknaden.

Mer information och kontakt

Vid frågor till Svenska kraftnät, vänligen mejla till kapacitetshantering@svk.se.

Läs mer om förslaget om införande av summaallokering under Utveckling av kraftsystemet

Dokumentation från mötet

Presentation från mötet (engelska): Presentation from the webinar (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Frågor och svar från mötet (Engelska): Questions and answers from the webinar (.pdf) Öppnas i nytt fönster