Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Tiden för det här evenemanget har passerat

Svenska kraftnät bjuder in till webbinarium om kostnadsfri utbildning i Common Information Model

Webbinariet vänder sig till aktörer som arbetar med eller är intresserad av kraftsystem och vill få en grundläggande förståelse för hur information och data hanteras i energibranschen och innehåller en presentation av den kostnadsfria grundutbildning inom CIM som är speciellt utformad för denna målgrupp.

Praktisk information

  • Digital mötesplats:
    Digitalt möte: Anmälan till mötet har stängt.  
  • Tidpunkt: 6 mars 2024, 13.00 - 14.30 CET
  • Målgrupp: Aktörer som arbetar med eller är intresserad av kraftsystem och vill få en grundläggande förståelse för hur information och data hanteras i energibranschen.
  • Språk: Svenska

De som arbetar med eller är intresserade av kraftsystem och vill få en grundläggande förståelse för hur information och data hanteras i energibranschen bör gå denna utbildning. Genom en enkel och lättillgänglig introduktion till CIM, erbjuder Svenska kraftnät en första inblick i denna komplexa värld.

CIM spelar en central roll i att standardisera datahanteringen i moderna energisystem.

- Utbildningen täcker allt från grunderna i CIM till dess historiska utveckling och struktur och ger insikter som är direkt tillämpliga i arbetet med informationsmodellering av energisystem och en inblick i tillägg och profilering, säger Giuseppe Martinelli på Svenska kraftnät, som håller i webbinariet och har utformat utbildningen. 

Fakta om Common Information Model (CIM)

Syftet med CIM är att göra det enklare att dela data mellan olika system och aktörer. Det är viktigt för att övervaka, styra och optimera elnätet på ett effektivt sätt. Genom att erbjuda en gemensam modell (kallad IEC 61970 (CIM)) och ett standardiserat språk, kan man beskriva både fysiska objekt som kraftverk, transformatorer och ledningar, samt information som rör energiproduktion, distribution och handel inom ett kraftsystem.

Kontakt 

För frågor kontakta datautbyte@svk.se

Anmälan till CIM utbildningen

Mer information om utbildningen och hur du anmäler dig hittar du här.  

Läs mer om CIM och datainsamling.