Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Nordiskt webbinarium om prognosmetod för aFRR kapacitetsmarknad

Den 9 maj håller de nordiska systemansvariga för elöverföringssystem (TSO) ett gemensamt webbinarium om prognosmetod för aFRR kapacitetsmarknad. Webbinariet är en del av pågående konsultation om påslag (mark-up) vid prognostisering av marknadsvärdet för överföringskapacitet.

Webbinariet fokuserar på det andra ändringsförslaget gällande en prognostisering av marknadsvärdet för överföringskapacitet över zoner för framtida nordisk kapacitetsmarknad för automatiska frekvensåterställningsreserver (automatic Frequency Restoration Reserve, aFRR, CM).

Välkommen att delta den 9 maj klockan 11:00-12:00. Webbinariet hålls på engelska och är öppet för alla aktörer. Ingen föranmälan krävs.

Mer information och länk till mötet finns på eventsidan under Möt Svenska kraftnät

Läs om mötet på engelska på den gemensamma webbplatsen för NBM Öppnas i nytt fönster

Om konsultationen

Prognostisering av marknadsvärdet för överföringskapacitet används för att bestämma om det är socioekonomiskt lönsamt att reservera överföringskapacitet för överföring av aFRR. Prognosen av marknadsvärdet är därmed en del i den process som ligger till grund för den kommande nordiska marknaden för aFRR kapacitet.

Konsultationen hålls på engelska. Elmarknadens aktörer har möjlighet att återkomma med synpunkter senast den 20 maj 2022.

Mer information om konsultationen och hur man besvarar den finns på eventsidan under Möt Svenska kraftnät.

Mer information

Läs mer om nordisk aFRR kapacitetsmarknad under Utveckling av kraftsystemet

Läs mer om arbetet för ny nordisk balanseringsmodell (Nordic Balancing Model) under Utveckling av kraftsystemet

Läs mer om Nordic Balancing Model (NBM) på engelska på den gemensamma webbplatsen för NBM Öppnas i nytt fönster