Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Övergångsperioden för ny budhantering av mFRR beräknas till 17 januari – 17 februari 2023

Reglerkraftmarknaden (energiaktiveringsmarknad för mFRR) automatiseras som ett led i förberedelserna för 15 minuters tidsenhet på marknader och i avräkningen. I och med förändringen av marknaden ändras också budhanteringen. Fönstret för att gå över till ny budhantering kommer stå öppet för marknadens aktörer mellan den 17 januari – 17 februari, 2023.

Förändringen gäller energiaktiveringsmarknad för stödtjänsten manuell frekvensåterställningsreserv (manual frequency restoration reserve, mFRR).

Övergångsperioden innebär att man ska kunna skicka in bud i CIM-format (Common Information Model) via ECP (Energy Communication Protocol) och ta emot avrop i bestämt format för övergångsperioden enligt implementeringsguiden. Under perioden 17 januari – 17 februari, 2023 kommer nya leverantörer direkt kunna använda den nya lösningen för att skicka in bud.

Att, som idag, skicka in mFRR-bud via Ediel kommer inte längre vara möjligt efter 17 februari 2023. Aktörer som inte gått över till att buda i CIM-format via ECP kommer inte att kunna buda på marknaden för mFRR efter det.

Tester för balansansvariga och acceptanstester inför övergångslösningen kommer att genomföras av och med samtliga aktörer under hösten 2022. Svenska kraftnät kommer att kontakta marknadens aktörer för att lägga upp en testplan inför övergången, samt förtydliga deadlines och förväntningar på förberedelser inför varje kommande steg.

Mer information och kontakt:

För frågor, skicka ett e-postmeddelande till mfrr@svk.se

Mer information för den tekniska implementeringen. Öppnas i nytt fönster

Implementeringsguide för mFRR EAM (pdf) (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Läs mer om mFRR

Läs mer om Eidel

Automatiserad nordisk energiaktiveringsmarknad för mFRR