Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

I söndags fick allmänheten chansen att besöka de utgrävningar som pågår i Farstorp i närheten av Barkeryd. Evenemanget arrangerades av Svenska kraftnät tillsammans med Riksantikvarieämbetet, Barkeryds hembygdsförening och Jönköpings läns museum.

Utgrävningarna, som utförs av Riksantikvarieämbetet på beställning av Svenska kraftnät, genomförs med anledning av SydVästlänkens kabelsträckning mellan Barkeryd och Nässjö. Arkeologerna har funnit spår från flera tidsåldrar – järnåldern, medeltiden och stenåldern.

Bland fynden har arkeologerna hittat vad de misstänker vara en cirka 2 000 år gammal husgrund. De tror sig ha funnit de stolphål som använts för att skapa den bärande konstruktionen av huset. Även flertalet stenrösen har påträffats i området liksom en borrtapp som visar att en skafthålsyxa kan ha använts. Även keramikfynd som påträffats bedöms vara förhistoriska.

Syftet med utgrävningen är att dokumentera de lämningar som hittas. Området bedöms nämligen inte vara bevarandevärt och många av lämningarna kommer att gå förlorade under arbetet med SydVästlänken.

Karta, sträckning SydVästlänken