Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

I början av maj togs ett stort steg närmare drifttagningen av SydVästlänkens likströmsförbindelse då den första länken kunde tas i provdrift. Provdriften fick emellertid avbrytas i mitten av maj 2019 efter ett fel uppstått i omriktarstationen. GE Grid arbetar på att åtgärda problemet och räknar med att provdriften ska kunna återupptas inom kort. Den nya uppskattningen är att båda länkarna ska vara tagna i kommersiell drift 31 oktober 2019.

Provdriften eller Trial Run som det kallas innebär att förbindelsen körs under normalförhållanden som en del av stamnätet i 30-dagar. När provdriften är genomförd för den första länken ska den samprovas med länk 2. Slutligen kommer båda länkarna att provköras tillsammans. Enligt den senaste tidplanen räknar vi med att kunna ta båda länkarna i provdrift 15 september och att förbindelsen ska vara i full kommersiell drift den 31 oktober 2019.