Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Den planerade drifttagningen av SydVästlänkens södra likströmsdel (2 x 600 MW), mellan Barkeryd och Hurva, skjuts fram ytterligare. Enligt vår senaste uppskattning ska båda länkarna vara i drift 31 juli 2019.

Förskjutningarna av drifttagningen beror till stor del på att den omfattande testning som nu pågår drar ut på tiden. Tidigare identifierade problem har åtgärdats men funktioner behöver provas och säkerställas innan fortsatt drittagning av omriktarstationerna, som tillhandahålls av GE Grid (tidigare Alstom) kan ske.

Det är inte ett specifikt fel som uppehållit driftagningen utan det handlar om att få systemet att fungera under de förutsättningar som förekommer i det svenska stamnätet. De tekniska problemen handlar om att få alla funktioner att fungera och att alla komponenter ska samverka på ett tillförlitligt sett.

Under tidigare tester har bland annat ett antal avvikelser förekommit både i skydds- och kontrollsystemet som nu åtgärdats. Det har varit allt från rena kvalitetsavvikelser till nya mjukvarulösningar som behövts tas fram. Arbetet går hela tiden framåt med tester, avvikelsehantering och implementering av lösningar. Antalet avvikelser krymper hela tiden och en drifttagning av förbindelsen kommer allt närmare.

Tillsammans med leverantören gör vi vårt yttersta för att kunna ta förbindelsen i drift så snart som möjligt, vilket enligt den senaste uppskattningen är juli 2019.