Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Drifttagning av SydVästlänken i mars 2021

Den planerade drifttagningen av SydVästlänkens likströmsdel skjuts fram ytterligare. I samråd med leverantören av tekniken i omriktarstationerna, GE’s Grid Solutions, är nytt drifttagningsdatum planerat till 31 mars 2021.

Under hösten har verifikationstester av systemet genomförts i anläggningsmiljö. Överlag har utfallet av testerna varit positiva och visar att överföring av effekt mellan Barkeryd och Hurva fungerar. Testerna har också verifierat att den ökade nätstabiliteten som är ett av syftena med likströmsförbindelsen har uppnåtts.

Under testerna har det påvisats brister i styrningen av anläggningarna under onormala driftssituationer, varför kontrollutrustningens mjukvara behöver uppdateras av leverantören. Därefter följer en ny serie av verifierande tester. I samråd med leverantören bedöms detta arbete innebära att provdriften försenas med två till tre månader. Nytt planerat datum för kommersiell drift är den 31 mars 2021.

- Det är olyckligt att drifttagningen behöver förskjutas ytterligare, men positivt är att testerna visar att anläggningen fungerar för överföring av effekt. Med enbart ett mindre antal åtgärder som återstår att hantera i kontrollutrustningens mjukvara är känslan att vi nu är nära att kunna ta förbindelsen i drift, säger Sverker Ekehage som är ansvarig för SydVästlänken på Svenska kraftnät.