Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Drifttagningen av SydVästlänken planeras till december 2020

Svenska kraftnät skjuter fram drifttagningen av SydVästlänkens södra likströmsdel. Utifrån information från leverantören av tekniken i omriktarstationerna, GE Grid, är nytt drifttagningsdatum planerat till 18 december 2020. Anledningen är att leverantören på grund av Covid-19 inte kunnat starta provdriften enligt plan.

Under sommaren har det årslånga arbetet med att byta ut kabelskarvarna i SydVästlänkens likströmskablar slutförts och under hösten skulle den avslutande provdriften utföras med de fyra strömriktastationerna. Provdriften har tyvärr inte kunnat starta som planerat, eftersom restriktioner till följd av Covid-19 försenat leverantörens arbete med att verifiera omriktarstationernas stabilitet och driftsäkerhet. Efter att GE Grid nu genomfört lyckade fabrikstester pågår uppstart av fullskaletest i den riktiga miljön d.v.s. där anläggningarna ansluts till det svenska överföringsnätet. Därefter ska den avslutande provdriften utföras när båda länkarna körs under normala driftförhållanden och som en del av transmissionsnätet under en månad. Faller testerna väl ut beräknas SydVästlänkens likströmsförbindelse vara i kommersiell drift den 18 december 2020.