Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

När påbörjas ledningsbygget på min mark? Hur långt är det mellan ledningens tre faser? Finns det risk för att mitt lingonställe kommer att påverkas? Frågorna spände över många fält när Svenska kraftnät i slutet av januari bjöd in till öppet hus med anledning av byggstart för SydVästlänkens norra gren.

-Vi vill ge berörda och andra intresserande möjlighet att ställa frågor om bygget till oss och entreprenören, säger Robert Landås, delprojektledare på Svenska kraftnät. I februari påbörjas arbetena och ledningen mellan Hallsberg och Barkeryd beräknas stå klar i januari 2015.

Sven-Åke Svensson, som under 25 års tid plockat lingon på en plats där Sydvästlänken kommer att dra fram, befarade att ledningsbygget innebär förstörda marker. Han kunde dock konstatera att även om byggskedet medför viss påverkan i form av bland annat arbetsvägar, kommer lingonstället inte att gå förlorat.

En annan av besökarna var markägaren Gunnar Närkeby som ville veta mer om hur tidsplanen för byggnationen ser ut. Han ville även ha besked om när hans mark kommer att beröras av bygget. Dessutom är han allmänt teknikintresserad och tittade närmare på Svenska kraftnäts visningsmaterial i form av bland annat faslina, linhållare, topplina och isolatorer.

-De nya vägar som ska anläggas för att transportera material till respektive stolpplats, kommer jag som skogsägare förmodligen att ha nytta av i framtiden, säger Gunnar Närkeby. Som berörd markägare har han haft nära dialog med Svenska kraftnät och är nöjd med kontakten.

I mars planerar Svenska kraftnät att påbörja bygget mellan Tranås och Skänninge vilket innebär att vi då åter bjuder in till öppet hus för att träffa berörda längs denna sträcka.

Gunnar Närkeby diskuterar ledningsbygget med Roger Jacobsson från entreprenören SPL Powerlines
Gunnar Närkeby diskuterar ledningsbygget med Roger Jacobsson från entreprenören SPL Powerlines.