Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Svenska kraftnät har tecknat kontrakt med de italienska företagen Sirti och Tecnoline för byggandet av en 300 kV likströms luftledning mellan Nässjö och Värnamo. Ordersumman uppgår till 275 Mkr.

Den nya luftledningen ingår i projektet SydVästlänken som syftar till att åtgärda dagens begränsningar i förmågan att överföra el till södra Sverige. Den 62 km långa likströmsledningen ersätter en 220 kV växelströmsledning och kan därför byggas i en befintlig ledningsgata.

Likströmsledningen blir Sirtis och Tecnolines första uppdrag i det svenska stamnätet. De italienska företagen har haft uppdrag för den finländska stamnätsoperatören Fingrid.

- Mot bakgrund av de miljardinvesteringar som vi står inför under kommande år är det positivt att vi nu får in ytterligare en aktör på den svenska marknaden. Vi välkomnar fler entreprenörer som kan delta i utbyggnaden av det svenska stamnätet, säger Svenska kraftnäts generaldirektör Mikael Odenberg.

Arbetena på sträckan startar hösten 2012 och beräknas pågå fram till april 2014. Utsedd underentreprenör för att bygga vägar och fundament är Peab.