Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Svenska kraftnät tecknade den 21 juni kontrakt med Skanska Sverige AB avseende schaktentreprenaden för SydVästlänkens södra gren. Entreprenaden avser markkabelsträckan från Värnamo till Hurva. Kontraktsumman uppgår till cirka 500 miljoner kronor.

SydVästlänkens södra gren kommer att utgöras av en likströmsförbindelse mellan Barkeryd, norr om Nässjö och Hurva utanför Hörby i Skåne. Förbindelsen byggs till största delen som markkabel men i viss sträckning även som luftledning i befintlig ledningsgata. Byggnationen kommer att påbörjas under hösten 2012 med förhoppning om att ledningen ska kunna tas i drift i januari 2015.

                      Konstraktsignering

SydVästlänkens södra gren kommer att öka överföringskapaciteten mellan elområde 3 och 4 med ungefär 25 procent. Den bidrar därmed till en tryggare elförsörjning i Sydsverige och till att utjämna skillnaderna i elpris mellan södra Sverige och övriga landet.

SydVästlänkens södra gren beräknas tillsammans med den norra grenen kosta ungefär 7,3 miljarder kronor.