Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Designstolparna
Foto: Shift Design & Strategy

Nu ljussätter vi designstolparna vid Göta kanal

Tisdag 10 november sätter vi igång belysningen av de designade ledningsstolparna öster om Borensberg i Motala kommun. De sex stolparna är placerade vid passagen av Göta kanal och Motala ström.

Från solnedgången kommer två av stolparna att lysas upp. Klockan 22 sker en övergång till en nattbelysning som består av belysta kraftledningslinor där olika delar av belysningen är synlig i olika riktningar. Ljusdesignen har tagits fram ÅF Lighting med inspiration från platsen och dess praktfulla natur.

– Ambitionen har varit att skapa ett ljus som förändras i enlighet med naturen runt om, därför använder vi färgtonerna från kvällshimlen. Vi hoppas att den nya belysningen ska tillföra något till platsen och de människor som passerar här varje dag, säger Tobias Olsson på ÅF Lighting, som tillsammans med Kai Piippo ligger bakom designen.

Designstolparna
Nattbelysningen med upplysta kraftledningslinor som syns i olika riktningar. Foto: Kai Piippo, ÅF Lighting

Designstolparna Pulse

Stolparna heter Pulse och är designade av Shift Design & Strategy. Pulse var det vinnande bidraget i en designtävling där juryn bestod av representanter från Svenska kraftnät, Motala kommun, länsstyrelsen och Umeå universitet. I formgivningen av stolparna har det varit viktigt att de ska passa in i kulturlandskapet. Stolpen har ett uttryck som ska föra tanken till sjömärken, för att betona Borensbergs placering vid Göta kanal.