Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Idag rullades den sista av SydVästlänkens totalt 564 kabeltrummor ut. Världens längsta markkabel för högspänningsöverföring är därmed på plats. Kabelförläggningen längs SydVästlänken kan nu avslutas enligt tidplanen.

Nu återstår att genomföra arbetena på de sista elva skarvplatserna och att utföra de resterande markarbetena. Efter det kommer kabeln att drifttestas.

Den markförlagda delen av SydVästlänken är 19 mil lång och består av fyra kabelförband. Över 75 mil kabel har lagts ut mellan Barkeryd och Hurva.

– Det känns väldigt bra att vi har kommit såhär långt och att vi håller tidplanen. Det här är ett väldigt omfattande projekt, både geografiskt och kostnadsmässigt, och det ställer stora krav på alla inom projektet att få alla bitarna på plats. Att vi nu är klara med kabelförläggningen innebär ett stort steg framåt mot driftsättningen, säger Per Nyberg, huvudprojektledare för SydVästlänken Kabel och schakt.

Tom kabeltrumma