Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Ny tidpunkt för drifttagningen av SydVästlänkens likströmsförbindelse

Tidplanen för drifttagningen av SydVästlänkens likströmsförbindelse (2 x 600 MW) har förskjutits ytterligare. Ny beräknad tidpunkt för drifttagningen av den första länken är april 2017. För den andra länken är det nya beskedet att drifttagning planeras till december 2017.

Orsaken till förseningarna är fortsatt att GE Grid, tidigare Alstom, inte har lyckats leverera tekniken i omriktarstationer enligt plan. Just nu pågår olika tester av systemet och hanteringar av de avvikelser som rapporteras in. Det går inte att peka på ett specifikt fel som uppehåller drifttagningen, utan det återstående arbetet handlar om att få alla komponenter att fungera och kommunicera som avsett. Under testerna har bland annat ett antal avvikelser förekommit både i skydds- och kontrollsystemet som måste åtgärdas. Det har varit allt från rena kvalitetsavvikelser till nya mjukvarulösningar som behöver tas fram.