Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Snart dags att driftsätta norra delen

Den 18 mil långa stamnätsledningen mellan Hallsberg och Barkeryd är så gott som färdigbyggd.

Ledningens alla 560 stolpar är resta och i slutet av februari kom de sista faslinorna på plats. Innan vi tar ledningen i drift ska den besiktas ordentligt, ett arbete som kommer att pågå fram till mitten av april. Besiktningen av de vägar som använts under byggnationen pågår fortlöpande.

Innan drifttagningen ska vi även utföra så kallade lågspänningsmätningar. De är en kontroll för att säkerställa att omkringliggande elnät inte påverkas av den nya ledningen.

Drifttagning senare i vår

Beroende på hur de sista kontrollerna går kan vi taledningen i drift någon gång under april eller maj. Längre fram i vår kommer vi att kunna informera om ett exakt datum.

Ersättning för tillfälliga skador och minskat marknadsvärde

Arbetet med att skicka ut ersättningserbjudanden för tillfälliga skador kommer att pågå en tid framöver.

Fastigheter vars marknadsvärde har påverkats på grund av en förändrad utsikt ersätts för värdeminskningen. Svenska kraftnät har gjort en inventering av fastigheterna som ligger i och utanför ledningsrätten. Under april månad kommer ägarna till de fastigheter vars marknadsvärde har påverkats att få ett ersättningserbjudande hemskickat.

De direkt berörda fastighetsägare (det vill säga vars fastigheter ligger innanför ledningsrätten) som inte är nöjda med ersättningserbjudandet kan yrka att Lantmäteriet ska fastställa ersättningen senare i år. De fastighetsägare som inte är direkt berörda (det vill säga vars fastigheter ligger utanför ledningsrätten) som inte är nöjda med ersättningserbjudandet, måste själva kontakta Mark- och miljödomstolen för att få frågan om ersättning prövad. Kontaktuppgifter:

Mark- och miljödomstolen vid Växjö tingsrätt Öppnas i nytt fönster (klickbar länk)
Box 81 351 03 Växjö

Varmt välkommen att kontakta oss vid frågor.