Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Igår söndag spänningssattes 400 kV-ställverket i Barkeryd, drygt 2,5 år efter byggstart. Ställverket ligger i Nässjö kommun och är det andra som tas i drift i programmet SydVästlänken.

Det är bråda dagar för Ove Magnusson, huvudprojektledare för SydVästlänkens AC-stationer. För bara två veckor sedan spänningssattes 400 kV-ställverket i Hurva.

- Byggnationen i Barkeryd har precis som i Hurva gått bra. De problem som uppstått har kunnat lösas vartefter. Det är en för Svenska kraftnät ny entreprenör, Alstom, som har byggt anläggningen.

Delar av det nya 400 kV-ställverket i Barkeryd. Foto: Ove Magnusson.

Delar av det nya 400 kV-ställverket i Barkeryd. Foto: Ove Magnusson.

Förberedelserna startade tidigt på morgonen med en rad kontroller innan ställverket spänningssattes, följt av lyckade driftsättningsprover. På plats arbetade ett tiotal personer från Svenska kraftnät, entreprenören Alstom och underhållsentreprenören Vattenfall Services Nordic AB. Anläggningen har nu överlämnats till Svenska kraftnät och utgör därmed det senaste tillskottet i det svenska stamnätet. Spänningssättningen innebär också att det nu finns en 400/130kV-transformering för EON, som byggt en ny 130 kV-ledning ner till Nässjö.

Kommande drifttagningar av SydVästlänkens stationer

I november spänningssätts den tredje 400 kV-stationen i programmet SydVästlänken, placerad i Östansjö. Då ska även den nya 400 kV-ledningen mellan Hallsberg och Östansjö tas i drift. Omriktarstationerna i Hurva och Barkeryd byggs just nu av Alstom och ska vara klara i slutet av 2014.

Karta, sträckning SydVästlänken