Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Ställverket i Hurva taget i drift

Igår torsdag spänningssattes 400 kV-ställverket i Hurva, drygt 2,5 år efter byggstart. Ställverket ligger i Hörby kommun och är det första som tas i drift i programmet SydVästlänken.

Förberedelserna startade tidigt på morgonen med en rad kontroller innan ställverket spänningssattes, följt av lyckade driftsättningsprover. På plats arbetade ett tiotal personer från Svenska kraftnät, entreprenören ABB och underhållsentreprenören One Nordic. Anläggningen har nu överlämnats till Svenska kraftnät och utgör därmed det senaste tillskottet i det svenska stamnätet.

Hurva våren 2011

Hurva våren 2011...

Hurva i september 2013. Till höger syns 400 kV-ställverket och till vänster växer omriktarstationen fram. Flygfoton tagna av Stig-Olof Öster, ABB.
...och i september 2013. Till höger syns 400 kV-ställverket och till vänster växer omriktarstationen fram. Flygfoton tagna av Stig-Olof Öster, ABB.

Huvudprojektledaren berättar

Ove Magnusson är Svenska kraftnäts huvudprojektledare för SydVästlänkens AC-stationer. - Byggnationen har gått bra och de problem som uppstått har kunnat lösas vartefter, säger han och fortsätter: Det här ställverket är rätt speciellt på så sätt att manöverbyggnaden har utformats för att smälta in i omgivningen, enligt krav i deltaljplanen. Huset har ett yttre skal av olika stora plåtskivor i cortenplåt. På taket är det planterat sedumväxter.

Ståendes framför manöverbyggnaden: John Kemmlert Svenska kraftnät, Niklas Söderlund ABB Substations, Ove Magnusson Svenska kraftnät, Tesfagabr Kidane ABB Substations och Gert Kimsten Svenska kraftnät.

Ståendes framför manöverbyggnaden: John Kemmlert Svenska kraftnät, Niklas Söderlund ABB Substations, Ove Magnusson Svenska kraftnät, Tesfagabr Kidane ABB Substations och Gert Kimsten Svenska kraftnät. 

Avbrottsarbetet startade i måndags och under veckan har två 400 kV-ledningar kopplats in i det nya ställverket. Under kommande helg kommer ytterligare två ledningar att anslutas.

Nästa del som tas i drift i SydVästlänken är 400 kV-ställverket i Barkeryd som spänningsätts den 29 september. Omriktarstationerna i Hurva och i Barkeryd byggs just nu av entreprenören Alstom och ska vara klara i slutet av 2014.

Karta, sträckning SydVästlänken

Har du några frågor? Välkommen att kontakta oss på SydVastlanken@svk.se