Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

SydVästlänken i provdrift

Efter att SydVästlänkens likströmsförbindelse förskjutits med drygt fyra år till följd av problem med tekniken i omriktarstationerna har nu den första länken (600 MW) tagits i provdrift, så kallad Trial Run. Provdriften innebär att förbindelsen ska köras under normalförhållanden som en del av stamnätet i 30-dagar.

Den södra delen av SydVästlänken utgörs av två likströmslänkar på 600 MW vardera. Provdriften för länk 1 påbörjades i torsdag (2 maj) och hittills så har inga fel påträffats. När provdriften är genomförd för den första länken ska den samprovas med länk 2. Slutligen kommer båda länkarna provköras tillsammans. Faller allt väl ut är beräknas båda likströmslänkarna vara i full drift under hösten 2019 och SydVästlänken blir då en efterlängtad del av det Svenska stamnätet.

Förseningar orsakade av tekniken i omriktarstationerna

SydVästlänken likströmsförbindelse skulle ursprungligen tas i drift 2015 men tidplanen har förskjutits upprepade gånger till följd av att GE Grid som har uppdraget att leverera omriktarstationerna inte fått det att fungera som avsett. Det har inte varit något specifikt fel som uppehållit driftagningen utan problemen har varit att få systemet att fungera under förutsättningarna i det svenska stamnätet och att få alla komponenter att samverka på ett tillförlitligt sätt. Avvikelser har förkommit i både skydds- och kontrollsystemet, med allt från rena kvalitetsavvikelser till nya mjukvarulösningar som behövts utvecklats.

Läs mer om SydVästlänken här