Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

SydVästlänkens kabelskarvar byts ut

Provdriften för länk 1 i SydVästlänken har genomförts under sommaren 2019. Under provdriften har flera skarvfel inträffat på kablarna. Svenska kraftnät har därför beslutat att byta ut samtliga skarvar på kablarna och har träffat en överenskommelse med kabelleverantören att utföra dessa arbeten med start under hösten 2019. SydVästlänkens drifttagning försenas därför till hösten 2020 innan den ställs till elmarknadens förfogande.

Provdrift av den ena av de två likströmslänkarna har genomförts under sommaren 2019. Provdrift innebär att förbindelsen drivs som en del av stamnätet under en månad för att identifiera och justera avvikelser. Nästa steg är att slutföra drifttagningsprovningen av den andra länken och slutligen genomföra provdrift av båda länkarna tillsammans.

Under provdriften av omriktarstationerna har det inträffat flera fel på kablarna mellan Värnamo och Hurva som förorsakats av elektriska överslag i kabelskarvarna. SydVästlänken har totalt 570 skarvar på båda länkarna.

På grund av problemen med skarvarna under provdriften har Svenska kraftnät tillsammans med kabelleverantören tagit fram en åtgärdsplan för att byta ut samtliga skarvar med planerad start under oktober 2019.

Mer information om skarvbytet kommer att skickas ut efter sommaren till fastighetsägare som berörs av arbetena.

SydVästlänkens omriktarstationer är planerade att tas i drift successivt under vintern 2019/2020. Effektöverföring på förbindelsen kan ske först efter att samtliga kabelskarvar bytts ut och slutlig provning genomförts, vilket beräknas vara klart hösten 2020.