Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

SydVästlänkens likströmsförbindelse är nu i drift och en del av transmissionsnätet

SydVästlänkens likströmsförbindelse togs i kommersiell drift den 27 juli och är därmed en del av det svenska transmissionsnätet.

- Det har varit många tekniska utmaningar i leveransen av en väldigt komplex högspänningsförbindelse. Med all respekt för att elmarknaden har fått vänta allt för länge, så är jag nöjd med att vi nu under ordnade förhållanden har säkrat och slutfört leveransen av SydVästlänken, med all den nytta den kommer att bidra med under lång tid framöver, säger Sverker Ekehage, som är huvudprojektledare för SydVästlänken.

SydVästlänken södra del består av en 25 mil lång likströmsförbindelse (HVDC) med en överföringsförmåga på 2 x 600 MW mellan stationerna Barkeryd och Hurva. Längs en sex mil lång sträcka mellan Nässjö och Värnamo sker överföringen via luftledning. Resterande 19 mil är byggd som markkabel.

Med SydVästlänken ökar överföringskapaciteten i nord-sydlig riktning markant från mellersta till södra Sverige. HVDC-anläggningen tillför också viktiga spänningsstabiliserande egenskaper till transmissionsnätet i södra Sverige.

- Under provdriften har vi sett hur SydVästlänken förstärkt elnätet i södra Sverige. Nu när SydVästlänken är en del av det svenska transmissionsnätet ökar det Sveriges förmåga att överföra el till södra Sverige, konstaterar Pontus de Maré, driftchef på Svenska kraftnät.