Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

SydVästlänkens norra gren kommer att passera den nya stationen Östansjö på sin väg mellan Hallsberg och Barkeryd. Stationen ligger mitt emellan Hallsbergs tätort och samhället Östansjö.

Stationsområdet vid Östanstjö

Stationsområdet upptar en yta av ungefär 5 hektar och kommer bland annat att inrymma ett ställverk och en manöverbyggnad. Ställverket är en anläggning för distribution av el och manöverbyggnaden innehåller den skydds- och kontrollutrustning som krävs för att övervaka anläggningen och ledningarna. Station Östansjö kommer även att bestå av en transformator, som omvandlar spänningen från stamnätets 400 kV till regionnätets 130 kV.

Byggnationen påbörjades i slutet av 2011 med avverkning av skog samt schaktningsarbeten. Även vägar till och inom stationsområdet har anlagts. Markarbetena är nu nästan klara och just nu pågår bland annat förberedelser inför installation av transformator, ställverk och säkerhetssystem. Dessa arbeten kommer att pågå till och med april 2013. Anläggningen ska tas i drift i november 2013.

Anläggning av fundament till transformator
Anläggning av fundament till tranformator