Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Svenska kraftnät har tillsammans med Statnett beslutat att inte genomföra projektet SydVästlänkens västra gren mellan stamnätsstationerna Barkeryd och Tveiten. Nya beräkningar visar att nyttan har minskat betydligt jämfört med de ursprungliga analyserna.

Karta inkl utebliven sträckning

Statnett har framfört att man inte längre anser att SydVästlänkens västra gren kan motiveras ur ett elmarknadsperspektiv, en bedömning som Svenska kraftnät delar. Bakgrunden är bland annat att Statnett under 2012 beslutade att bygga nya förbindelser till Tyskland och Storbritannien. De planerar även interna förstärkningar som ger en betydligt ökad kapacitet mellan västra Norge och övriga delar av det norska nätet. Därmed minskar behovet av att överföra el genom Sverige, liksom riskerna för instängd kraft i västra Norge.

Till bilden hör också kraftigt höjda kostnadskalkyler för den västra grenen. I de gemensamma kalkyler som gjordes 2008/09 beräknades västra grenen till 3,6 Mdkr, varav 1,7 Mdkr för svensk del. Det alternativ som Svenska kraftnät anser vara bäst – och som har lägst total kostnad – beräknas idag till 8,8 Mdkr, varav 4,3 Mkr för svensk del.

Samtliga fastighetsägare och kommuner* som tidigare berörts av planerna för den västra grenen kommer att få specifika informationsutskick om beslutet.

Ny förstärkning mellan Stenkullen och Trollhättan

Kommunerna Trollhättan och Uddevalla berörs dock fortfarande av planerna på den kraftledning som planeras mellan stamnätsstationerna Stenkullen, utanför Lerum, och Skogssäter, utanför Trollhättan. Information om den förbindelsen återfinns här.

* Bengtsfors, Dals-Ed, Essunga, Färgelanda, Grästorp, Herrljunga, Jönköping, Mellerud, Munkedal, Nässjö, Sotenäs, Strömstad, Tanum, Trollhättan, Uddevalla, Ulricehamn, Vara och Vänersborg.