Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Koncession för södra grenen

I dag, den 19 april 2012, beviljade regeringen Svenska kraftnät koncession (tillstånd) att bygga SydVästlänkens södra gren mellan Barkeryd, norr om Nässjö, och Hurva utanför Hörby. Därmed kommer Svenska kraftnät kunna påbörja byggnation av den södra grenen till hösten.

Svenska kraftnät ansökte i april 2010 om koncession hos Energimarknadsinspektionen (EI) för SydVästlänkens södra gren. Den avser att förbättra överföringsförmågan från norra till södra Sverige. Därmed blir stamnätet mer driftsäkert och förbindelsen motverkar även att elprisskillnader uppstår mellan Sydsverige och resten av landet.

I november 2011 överlämnade EI ansökan till regeringen för beslut. I dag har regeringen beviljat koncession. Koncessionsbeslutet är av stor betydelse då det medför goda förutsättningar för att tidplanen ska hållas och att förbindelsen ska kunna tas i drift vid årsskiftet 2014/2015.

Svenska kraftnät inväntar även beslut om koncession från regeringen för SydVästlänkens norra gren. Koncessionsbeslutet väntas efter sommaren och är även det en viktig del i genomförandet av SydVästlänken som helhet. För den västra grenen, mellan Barkeryd och Norge, pågår fortfarande arbetet med att utreda vilket sträckningsalternativ som är det mest gynnsamma. Koncessionsansökan kommer sannolikt inlämnas till EI under 2013.