Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Svenska kraftnät har tecknat kontrakt med ABB för en stamnätsanläggning i Hurva och med Areva för en likadan anläggning i Barkeryd. De två anläggningarna ingår i SydVästlänken.

I Hurva och Barkeryd ska SydVästlänken kopplas ihop med stamnätets växelströmsledningar för 400 kilovolt via de två anläggningarna.

Den sammanlagda kostnaden för de två stamnätsanläggningarna uppgår till ungefär 200 miljoner kronor. Kontrakten inkluderar komponenter och uppförande av anläggningarna inklusive de markarbeten som krävs.

De båda anläggningarna beräknas stå färdiga 2013.

I direkt anslutning till var och en av de nu avtalade anläggningarna kommer också en omriktarstation att placeras. Omriktarstationerna och de nödvändiga markarbetena för dessa upphandlas i en särskild entreprenad. I omriktarstationerna omvandlas likström till växelström och vice versa.