Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Varningsskylt
Byggarbetsplatsen i Anneberg

Elektra har lagt in en högre växel i tunnelborrningen

Tunnelborrningen fortsätter idogt även i semestertider och rullar vidare in mot centrala Stockholm.

Positiv framdrift

Elektra har hittills borrat drygt 2 000 meter tunnel. Just nu befinner sig tunnelfronten ungefär sjuttio meter ner under markytan, strax före Mörby Centrum.

- Vi har haft ett par bra veckor med för projektet rekord i antal meter borrad tunnel. Under förra veckan nådde vi närmare nittio meter, vilket är i linje med vad som kan förväntas i det aktuella området, säger Tobias Andersson, Produktionsledare.

Lyckosamt utvecklingsarbete

Under det tidigare stilleståndet användes tiden bland annat för att finslipa aktiviteter och ta fram nya recept för injekteringsbruk, ett viktigt arbete inför den fortsatta borrningen. Bergkvaliteten är god och behöver just nu ingen ytterligare tätning. Den mängd vatten som får läcka in i tunneln har reducerats och är på en nivå som med god marginal ligger under de  riktvärden som gäller enligt projektets miljödom.

Berörda områden

De områden som nu passeras på cirka 70-80 meters djup är Mörby Centrum, Fribergaskolan och bostäderna vid Mörbybacken.

- All kommunikation med berörda sker med framförhållning innan tunnelborrmaskinen når fram. Just nu prioriterar vi Danderyds kommun, Skandiafastigheter, Fribergaskolan och de boende i Mörbybacken. Vi har genom Skandiafastigheter nått näringsidkare och företag i Mörby centrum och har regelbunden kontakt om det som sker i projektet, stomljud och andra informationsbehov, säger Ingegerd Bills, informationsansvarig.

Fribergaskolan har stängt under sommarlovet och kanske hinner tunnelborrmaskinen passera innan höstlovet startar. Skolledningen får veckovis information under sommarmånaderna om någon av deras medarbetare ändå skulle vara på plats.

De drygt 300 lägenhetsinnehavarna och företagen vid Mörbybacken har fått ett postalt utskick om tunnelarbetet och information om möjlighet till tillfällig vistelse för de boende om behov skulle uppstå.

Ökad effektivisering och tidsoptimering

Det finns marginaler för oförutsedda händelser i stora entreprenader men också ett behov att öka effektivitet och hastighet. Det är viktigt, inte minst för helheten i Svenska kraftnäts drygt femtio projekt i Stockholm och uppdraget att säkra Stockholms elförsörjning. Tunnelprojektet söker ständigt effektiviseringsmöjligheter för att hålla tempot uppe och öka det ytterligare i samverkan med entreprenören.

Kontakt med projekt Anneberg-Skanstull

  • Email: anneberg@svk.se
  • Projektets Kontaktcenter: Tel. 010-475 81 50, bemanning dygnet runt
  • Hemsida: svk.se/anneberg-skanstull
  • Facebook @annebergskanstull
  • Animering: https://youtu.be/hFlmcjbuEzE