Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Anneberg – Skanstull

Följ projektet via

Elnätet förstärks i Stockholm

Vi planerar en ny elförbindelse mellan stationerna Anneberg och Skanstull. Den är planerad i en tunnel från Danderyd i norr, under Stockholms innerstad, till söder om Skanstull. Det är en av många förstärkningar som görs av Stockholmsregionens elnät för att möta det växande behovet av el.

Om projektet

Elnätet förstärks i Stockholm

Vi planerar en ny elförbindelse mellan stationerna Anneberg och Skanstull. Den är planerad i en tunnel från Danderyd i norr, under Stockholms innerstad, till söder om Skanstull. Det är en av många förstärkningar som görs av Stockholmsregionens elnät för att möta det växande behovet av el.

Om projektet

Det händer i Anneberg – Skanstull

Första sprängningen av ventilationsschakt vid Stadsgårdskajen


Nu har sprängningarna för det ett hundra meter djupa ventilationsschaktet vid Stadsgårdskajen, mitt emot Fotografiska, inletts.

Nu lämnar tunnelborrmaskinen Elektra Danderyds kommun


Nu lämnar Elektra Danderyds kommun efter att ha tillryggalagt 4 km borrning från Anneberg till Stocksundets södra sida, där på ett djup av 70 meter ner under markytan. Det har varit ett nöje att lära känna alla vi har passerat, de företag, verksamheter och boende som på ett eller annat sätt märkt av borrningen, som för de flesta har gått obemärkt förbi, men som också liknats vid att åka ”finlandsfärja” av några.

Kärnfrågan är ”het” i Anneberg-Skanstull


Nu har tunnelborrmaskinen Elektra anlänt till Stocksundet efter närmare 4 000 meter tunnelborrning. Långt ner under markytan, på närmare 80 meters djup, görs hon redo för den cirka 100 meter långa passagen till den södra sidan av vattnet, ett utmanande moment genom en regional förkastningszon som delvis består av sämre berg. Förberedelserna är minutiösa, strukturerade och har ett högt säkerhetstänk. Vi ställde några frågor till Magnus Leander, projekteringsledare, som arbetat med berg- och tunnelprojekt sedan nittiotalet och med Anneberg-Skanstull sedan 2013.

Fakta om Anneberg – Skanstull

Sträcka: Från station Anneberg i Danderyd till station Skanstull, söder om Hammarbykanalen i Stockholm
Längd: cirka 13,4 km
Teknik: växelström, 400 kV kablar i tunnel
Tunnelns diameter: 5 meter
Tunnelns maxdjup: cirka 100 meter

 

Tunnelborrmaskinens position

Tidplan

Händelse Tidpunkt
Samråd 2012–2015
Byggstart 2019
Byggtid Cirka 7 år för tunneldrivning och installationer

En del av projektet Stockholms Ström

Stockholmsregionens elberoende ökar. Elnätet förstärks och förnyas för att möta framtidens behov av säkra elleveranser. Svenska kraftnät har tillsammans med Vattenfall och Ellevio föreslagit en helt ny struktur för regionens elnät i ett femtiotal projekt. Dessa samordnas genom projekt Stockholms Ström. Vi bygger nya markkablar, luftledningar, tunnlar och transformatorstationer.

Följ Anneberg – Skanstull!

På Facebook kan du hålla dig uppdaterad om vad som händer i projektet.

facebooks logotype Följ projektet på Facebook  Öppnas i nytt fönster

Kontakt

Ställ en fråga Anneberg - Skanstull

Ställ din fråga om Anneberg – Skanstull så svarar vi så snart vi kan
Granskad