Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Anneberg – Skanstull

Följ projektet via

Elnätet förstärks i Stockholm

Vi planerar en ny elförbindelse mellan stationerna Anneberg och Skanstull. Den är planerad i en tunnel från Danderyd i norr, under Stockholms innerstad, till söder om Skanstull. Det är en av många förstärkningar som görs av Stockholmsregionens elnät för att möta det växande behovet av el.

Om projektet

Elnätet förstärks i Stockholm

Vi planerar en ny elförbindelse mellan stationerna Anneberg och Skanstull. Den är planerad i en tunnel från Danderyd i norr, under Stockholms innerstad, till söder om Skanstull. Det är en av många förstärkningar som görs av Stockholmsregionens elnät för att möta det växande behovet av el.

Om projektet

Det händer i Anneberg – Skanstull

Elektra drygt halvvägs till målsnöret


Elektra borrar vidare, nu under Lill-Jansskogen där hon nått cirka 6 800 meter på väg mot Hammarby Sjöstad och målsnöret vid 13 400 meter borrad tunnel. Möjlig tid för tunnelborrning är för en stund dygnet runt. Det innebär inte att det borras dygnets alla timmar utan att möjligheten finns utifrån de villkor som gäller för buller och stomljud i projektets miljödom då det inte finns närliggande bostäder på den sträcka där borrningen sker just nu. Om några hundra meter övergår den borrningsbara tiden till dag- och kvällstid när vi går in under de norra delarna av Campus KTH.

Svenska kraftnäts mobila utställning vid Marina Läroverket 2-31 maj 2023


Idag öppnar Svenska kraftnäts och Anneberg-Skanstulls mobila utställning på nytt vid Marina Läroverket, Stocksund. Välkommen förbi, det bjuds på kaffe och kunskapshöjande insatser om tunneln och våra ventilationsschakt.

Elektra har lämnat Stockholms Universitet


Nu har tunnelborrmaskinen Elektra lämnat Stockholms Universitet bakom sig på väg in mot Stockholms City och slutdestinationen i Mårtensdal, Hammarby Sjöstad.

Fakta om Anneberg – Skanstull

Sträcka: Från station Anneberg i Danderyd till station Skanstull, söder om Hammarbykanalen i Stockholm
Längd: cirka 13,4 km
Teknik: växelström, 400 kV kablar i tunnel
Tunnelns diameter: 5 meter
Tunnelns maxdjup: cirka 100 meter

 

Tunnelborrmaskinens position

Tidplan

Händelse Tidpunkt
Samråd 2012–2015
Byggstart 2019
Byggtid Cirka 7 år för tunneldrivning och installationer

En del av projektet Stockholms Ström

Stockholmsregionens elberoende ökar. Elnätet förstärks och förnyas för att möta framtidens behov av säkra elleveranser. Svenska kraftnät har tillsammans med Vattenfall och Ellevio föreslagit en helt ny struktur för regionens elnät i ett femtiotal projekt. Dessa samordnas genom projekt Stockholms Ström. Vi bygger nya markkablar, luftledningar, tunnlar och transformatorstationer.

Följ Anneberg – Skanstull!

På Facebook kan du hålla dig uppdaterad om vad som händer i projektet.

facebooks logotype Följ projektet på Facebook  Öppnas i nytt fönster

Karta som visars sträckningen: station Anneberg - Schakt Mörby - Schakt Stocksundet - Schakt Frescati -  Schakt KTH - Schakt Stadsgårdskajen - Schakt Skanstull - station Skanstull.

Kontakt

Ställ en fråga Anneberg - Skanstull

Ställ din fråga om Anneberg – Skanstull så svarar vi så snart vi kan
Granskad