Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Första sprängsalvan vid Stadsgårdsleden

Nu har den allra första sprängsalvan avfyrats för ett bergrum vid Stadsgårdsleden, mitt emot Fotografiska. Bergrummet behövs som utgångspunkt för ett av de sex ventilationsschakt som ska byggas längs tunnelsträckningen mellan Anneberg och Skanstull.

Varningssignaler inför sprängning

Förberedelserna var minutiösa. Vakterna hade utrymt området, stängt av trafiken och Fotografiska hade uppmanat sina besökare att hålla behörigt avstånd från fönstren ut mot Stadsgårdsleden. Varningssignalerna ljöd strax före klockan 13.30.

- Jag har sett fram emot den här dagen och det känns bra att vi nu är igång, säger Kari Kiviniemi, byggledare i projekt Anneberg-Skanstull.

Fasta sprängningstider för bergrummet

Uppländska Berg utför sprängningen på uppdrag av Svenska kraftnäts entreprenör JV Hochtief-Implenia. Det är fasta sprängningstider som gäller under den dryga månad det tar att spränga ut ett drygt fyrtio kvadratmeter stort bergrum, klockan 10, 13.30 och 18.45.

Fortsatt arbete vid Stadsgårdsleden

När bergrummet är färdigbyggt kommer sprängningen av ett hundra meter djupt ventilationsschakt, från markplan, rakt ner i berget, så småningom att ta vid. Efter det ska en 250 meter lång tunnel sprängas ut under vattnet i Stockholms Ström, strax utanför Fotografiska.

Sofia Småbarnsskola arbetar pedagogiskt med Stockholms elförsörjning 

Inför arbetet har kontakter knutits med närliggande företag, verksamheter och boende, bland annat Fotografiska, Stockholms Hamnar, Hermans Restaurang, Stadsholmen och deras hyresgäster, Sofia Småbarnsskola och flera bostadsrättsföreningar.  

Sofia Småbarnsskola har ett femtiotal förskolebarn och planerar att arbeta pedagogiskt med Stockholms elförsörjning och varför Svenska kraftnät bygger ut elnätet. Projektets målarbok gör det enkelt för för barn, föräldrar och pedagoger att prata om varför det sprängs, elförsörjningen och Svenska kraftnäts uppdrag.

Kontakt