Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Information till boende och verksamma längs tunnelsträckningen i Danderyds kommun

Nu borras tunneln för stamnätskablar mellan Danderyd och Hammarby Sjöstad. Tunnelborrmaskinen Elektra är på väg under Danderyd, på väg mot Solna och Stockholm. Anneberg-Skanstull Tunnel är ett av Svenska kraftnäts drygt femtio projekt för att säkra Stockholms elförsörjning.

Påverkan av stomljud och luftburet buller

Att borra en tunnel har liten påverkan på omgivningen, jämfört med sprängd tunnel. Om du bor i en berggrundlagd bostad kan du märka stomljud från borrningen. Det kan höras i en bostad under cirka tre veckor när tunnelborrmaskinen passerar. Förutom bostadens grundläggning påverkas stomljudsnivån av byggnadsmaterial, tunnelns djup under din bostad och vilket våningsplan du bor på. Vid ventilationsschakten kan buller från sprängning, borrning och transporter höras. Två av ventilationsschakten kommer att finnas i Danderyd, ett söder om Mörby Centrum och det andra vid Stocksundet.

Tillfällig vistelse för boende

Om stomljudsnivån eller det luftburna bullret skulle överskrida nivåerna, och uppfyller förutsättningarna i projektets miljödom, kan du erbjudas tillfällig vistelse. Det betyder att du får möjlighet att vistas på en annan plats än i din bostad under en treveckorsperiod när tunnelborrmaskinen passerar. Läs mer, ställ frågor eller lämna en intresseanmälan här på vår hemsida.

Mätning av stomljud, buller och vibrationer

Längs tunnellinjen och vid ventilationsschakten finns mätpunkter. De är utvalda för att säkert veta att riktvärden för stomljud och buller i projektets miljödom inte överskrids. Resultatet redovisas regelbundet till tillsynsmyndigheterna vid Danderyds kommun och Länsstyrelsen i Stockholm.

Kontakt och mer information

  • Projektets störningsjour tel. 010-475 81 50
  • Vill du få avisering inför sprängning vid ventilationsschakt? www.ncvib.com/sprangningsinformation
  • Email: anneberg@svk.se
  • www.svk.se/anneberg-skanstull
  • Facebook @annebergskanstull
  • Projektets mobila utställning som följer tunnelborrmaskinen i markplan är tillfälligt pausad till följd av Covid-19
  • Se gärna vår animering om tunnelbygget här på hemsidan