Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Första sprängningen av ventilationsschakt vid Stadsgårdskajen

Nu har sprängningarna för det ett hundra meter djupa ventilationsschaktet vid Stadsgårdskajen, mitt emot Fotografiska, inletts.

Nu har den allra första sprängsalvan avfyrats. Det bergrum, "nisch" i bergväggen på ena sidan Stadsgårdsleden, mitt emot Fotografiska, är platsen det nu sprängs på. Ventilationsschaktet kommer att bli hundra meter djupt och metoden som används kallas "schaktsänkning". 

Sprängning av ventilationsschakt

Ventilationsschaktet etableras med sprängning, vid fasta sprängningstider, enligt villkor i projektets miljödom. Det tar cirka 1 år att utföra. Ju längre ner i berget sprängningen sker, desto mindre påverkar det omgivningen. Bergmassorna tas ut från schaktet och fraktas bort med lastbil. Vid sprängning kan utrymning av det allra närmaste området komma att bli aktuellt.

Bullerdämpning

En bullerdämpande vägg monteras runt området där sprängningarna sker. Mätningar av buller, vibrationer och luftstötvågor görs kontinuerligt och följs upp med ansvarig tillsynsmyndighet, i det här fallet med Stockholms Stad.

Kontakt med projektet

Start för sprängningarna skedde den 3 maj 2022. Kontaktvägar till projektet och byggledningen nedan. På projektets Facebook finns även en film som visar den första sprängningen.

  • anneberg@svk.se
  • 010-475 81 50, dygnet runt
  • ncvib.se/sprangvarning
  • Facebook @annebergskanstull